Gulyás szerint a Kamara fenyegeti az orvosokat – a MOK cáfol

Megosztás

Zsarolással és fenyegetéssel vádolta a miniszter az Orvosi Kamarát, szerintük viszont minden orvos önkéntesen vesz részt a nyomásgyakorló akcióban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón – amelynek egyéb részleteiről itt írtunk bővebben – azt mondta: a MOK zsarolja úgy a háziorvosokat, hogy azok nem merik aláírni új szerződéseiket. A miniszter azt is hozzátette: szerinte a győri háziorvosok konkrétan azért nem merték aláírni szerződéseiket az új ügyeleti rendszerbe, mert a MOK etikai eljárással fenyegette meg őket.

A kormány és az Országos Mentőszolgálat részéről korábban is erős kritikákat kapott egyébként a MOK, miután február eleji küldöttgyűlésükön több tiltakozó, nyomásgyakorló akcióról is döntöttek.

Néhány órával később Magyar Orvosi Kamara közleményt adott ki, amelyben öt pontban cáfolták Gulyás szavait:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

(via hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek